V mesecu februarju smo se seznanili z različnimi vrstami lutk. Igrali smo se z ročnimi lutkami, prstnimi lutkami, lutkami na kuhalnici in marionetami. S pomočjo flomastrov so tudi naši prstki in dlani postali lutke.

Z lutkami se nismo le igrali, temveč smo jih tudi izdelali. Iz otroške nogavice so nastale simpatične žogice, s katerimi se zelo radi igramo. Služijo nam za pozdrav v jutranjem krogu, peljemo jih z avtomobilom, z njimi plešemo,  se pogovarjamo…  Pri tem naša domišljija ne pozna meja.  Ob izdelavi lutke so otroci razvijali fino motoriko, koordinacijo roka – oko, spoznavali različne materiale in izražali čustva. Lutko (žogico) smo med drugim uporabili tudi pri petju pesmice Žogica (M. Voglar).

Spontana igra v lutkovnem kotičku je otroke spodbudila k eksperimentiranju z glasovi in besedami. Na ta način se je otroški besedni zaklad obogatil.

Otroci (iz skupine Račke in Delfinčki) so prisostvovali pri lutkovni predstavi Žogica Nogica, ki sva jo pripravili skupaj s pomočnico. Uspelo nama je ustvariti zabavno in prijetno vzdušje. Študentke Pedagoške fakultete Koper pa so nam pripravile predstavo Zelo lačna gosenica, pri kateri so uporabile senčne lutke. Tudi pri ogledu omenjene predstave smo nadvse uživali.

V skupini Račke zelo velikokrat uporabljamo lutke. Služijo nam za motivacijo, razvoj domišljije, spodbujanje ustvarjalnosti in govornega razvoja. Prav neverjetno je, kako otroci lutki verjamejo. Verjamejo, da lutka spi, da jih gleda, posluša… Za konec lahko rečemo le to, da naj vzgojitelji pri svojem delu čim večkrat uporabijo lutke.

Ostali postovi

Izlet po Parenzani

Sonce, cvetoča narava in ptičje petje nas je že vabilo na izlet. Opogumili smo si in se odpravili na Parenzano iz Bertokov. Parenzana je urejena

Decembrsko rajanje

Z starši in otroci našega vrtca smo se v četrtek 13.12. na pravi zimski dan dobili na trgu Muda. Našli smo eno posebno sporočilo Medvedka