Projekti

Naš vrt

V vrtcu smo se odločili, da zaenkrat ne bomo imeli računalniškega kotička, saj otroci še preveč spretno uporabljajo pametne telefone, igralne konzole in računalnike, ampak bomo raje praktično izvedemo eno od priljubljenih virtualnih igric, ki jo mnogi tako otroci kot odrasli množično igrajo.

Namesto v virtualnem, bomo v resničnem svetu na NAŠem VRTu posadili zelenjavo in sadje, posajeno zalivali, opazovali kako raste in zori, zrele plodove pobirali in uživali v bogatih okusih, ki jih virtualni svet ne premore. NAŠ VRT pa bo veliko več kot zgoj napisano.

Čakajo nas razna presenečenja in dogodivščine, zato spremljate našo oglasno desko ter spletno in FB stran, da boste na tekočem z dogajanjem na našem VRTu.​

Kako se je začelo

Najprej smo iz priročnikov pridobili znanje o tem kaj vrt je, kaj tam raste, kako ga lahko obdelujemo in še o kopici drugih zanimivih in uporabnih stvareh.

Nato se je skupina Delfinlkov kar peš odpravila čez mesto do agrocentra in si ogledala njihovo bogato ponudbo. Koliko različnih stvari smo videli in bili presenečeni na tem, kaj vse rabimo za NAŠ VRT. Ogledali smo si semena in sadike, ter izbrali tiso, kar bomo posadili. Otroci so bili zelo vzhičeni in komaj čakali, da se z nakupljenimi izdelki podamo na NAŠ VRT in posejejo korenjček, grah koruzo ter posadijo paradižnik …

Hišice za otroke v burundiju

Ker se značajske vrline oblikujejo že od malih nog, poskušamo v vrtcu povdariti pomembnost dobrodelnosti, čuta za sočloveka in okolice, tudi s tem, da se vsako leto lotimo vsaj enega dobrodelnega projekta. Tako smo v različnih projektih sodeloval s Centrom za socijalno delo, Varno hišo, domom starejših občanov, zavetiščem za živali ter s humanitarnim društovm ADRA.

V šolskem letu 2013/14 smo se odločil, da se bomo vključili v mednarodni projekt Humanitarnega društva ADRA Hišiče za otroke v Burundiju. Cilj projekta je bil zgraditi hiše in omogočiti nov začetek družima, ki so se po dvanajstih letih državljanske vojne vrnili v porušene vasi.

Hiše so zgrajene iz opek

Hiše so zgrajene iz opek, ki jih proizvajajo družine v vasi. Opeke sušijo na soncu ali pečejo v skupni peči. Družina pomaga pri gradnji, kar utrjuje občutek, da je hiša njihova. Poleg hiše dobi družina še potrebščine za otroke in poljedelski paket z 10 kilogrami semen, poljedelskim orodjem ter nekaj sadnimi drevesi. S tem lahko postane družina samostojna in neodvisna od zunanje pomoči.

Sredstva za hiško smo zbirali s prodajo ročno izdelanih čestitik in sveže pečenega kruha in čeprav smo načrtovali financiranje zgoj ene hiške, smo s pomočjo staršev otrok in zasebnih donatorjev zbrali dovolj sredstev za dve hišici in nov začetek dveh družin.